Bahn Khoen Ying

Bahn Khoen Ying betekent ‘het huis van Ying’. Ying is de oprichter van de zaak. Geboren in Bangkok en na haar schoolopleiding werkzaam in verschillende grote restaurants in Thailand en Nederland startte ze in 2000 Bahn Khoen Ying. Sinds 2013 is zij met een welverdiend pensioen, maar haar gevoel voor kwaliteit en lekker eten zijn nog iedere dag te proeven.

Zelf mixen; geen zout

De basis voor de meeste Thaise gerechten is de beroemde witte Pandan rijst. Als Thaise mensen met elkaar eten (en dat doen ze graag) heeft iedereen een bordje met witte rijst voor zich. Van de (vaak meerdere) gerechten wordt steeds een beetje toegevoegd aan het bord met rijst. Er zijn geen aparte opscheplepels. Iedereen heeft zijn eigen lepel waar hij of zij mee eet en opschept. In huiselijk kring zit men meestal letterlijk in een kring op de vloer. Daarnaast wordt in de Thaise keuken vaak vissaus gebruikt, waardoor er geen zout meer toegevoegd hoeft te worden.

Vegetarisch

Een groot aantal gerechten kan vegetarisch worden bereid. Indien gewenst wordt het vlees vervangen door tahoe of helemaal weggelaten. Zie op de menukaart onder het kopje Vegetarisch welke gerechten als vegetarisch bereid kunnen worden.

Hoe groot is een portie?

De hoofdgerechten zijn één persoonsgerechten. Meestal bestaand uit 500cc witte Pandan rijst en 500 cc van het gerecht. Samen een flink bord vol. Gebakken rijst en miegerechten worden in een 1000 cc bakje verpakt. Het zal evenwel duidelijk zijn dat wij meer waarde hechten aan kwaliteit dan aan kwantiteit.

Ingrediënten

Het is misschien wat veel om u een complete opsomming te geven van de ingrediënten die worden gebruikt. Maar een paar zaken zijn wellicht aardig om te weten. Wij gebruiken namelijk uitsluitend ongebroken Thaise Pandan rijst van A-kwaliteit. Daarnaast importeren wij rechtstreeks uit Thailand verschillende verse groenten zoals kousenband, horrapaa, koriander, citroengras, citroenblad, papaya, aubergine, kleine rode pepers, laos en gemberwortel. Verder gebruiken wij de beste kwaliteit kip voor de Kai (stukjes kipfilet), Rundvlees voor de neua (stukjes kogelbiefstuk), varkensvlees voor de moe (stukjes magere varkensfricandeau), kabeljauwfilet voor de plaa en Gamba’s voor de koeng (Black Tiger Shrimps, maat 16/20 zonder kop en vers gepeld (m.u.v. het staartje).

Pittig, of niet?

Er wordt rekening gehouden met het feit dat de meeste Nederlandse klanten minder pittig eten dan in Thailand gebruikelijk is. U kunt dus bij ons aangeven of u uw gericht mild, pittig of extra pittig wilt. Er zijn overigens een paar gerechten die niet pittig bereid kunnen worden, omdat dat afbreuk zou doen aan de smaak.